Vad är ett privatlån?

Ett privatlån är egentligen precis vad det låter som; ett privat lån avsett för dig som privatperson för konsumtion. Tidigare har ett privatlån gått under namnet ”blancolån” men har under senare tiden bytt namn och marknadsförts av bank/långivare som privatlån. Detta är vad ett privatlån har för egenskaper:

  • Privatlån är ett lån utan säkerhet
  • Privatlån är avsedd för konsumtion
  • Ett privatlån kan användas till vad du vill
  • Med privatlånet kan du vanligtvis låna mellan 5000 – 600 000 kr.
  • Löptiden är mellan 1 – 18 år.
  • Det finns möjlighet till ett privatlån med betalningsanmärkning
  • Möjlighet finns till ett privatlån utan kreditupplysning hos UC (Upplysningscentralen).
  • Privatlån kan i vissa fall komma med direkt utbetalning

Mer ingående om vad ett privatlån är:

Vad är ett privatlån

Privatlån är ett lån utan säkerhet

Ett privatlån är ett lån utan säkerhet vilket betyder att du inte behöver ställa något objekt bakom lånet. Ett exempel på detta är att då sätta något i ”pant” som då blir till en säkerhet för banken om du får problem att återbetala privatlånet. Ett privatlån utan säkerhet brukar dock medföra ett sämre villkor på ditt lån, pga att banken tar en större risk.

Read More

Privatlånet är avsedd för konsumtion

Privatlånet är avsedd för konsumtion, detta betyder att användningsområdet för privatlånet är helt fritt. Du kan exempelvis köpa en ny bil, köpa en båt eller renovera badrummet. Vi anser att privatlånet bör användas till något som senare även kan generera pengar, som sistnämnda alternativet.

Read More

Privalån med betalningsanmärkning

Idag finns det möjlighet för dig betalningsanmärkning att kunna ta ett privatlån trots detta. I regel medföljer dock ett sämre villkor samt ränta på grund av bankens risk med att bevilja detta. Ju sämre ekonomiskt ställt du har har det desto sämre ränta och villkor kommer du därmed att få.

Read More

Privatlån utan UC

Idag kan du få ett privatlån utan UC (Upplysningscentralen). En kreditupplysning görs alltid på dig när du ansöker om ett lån. Vad som är positivt med att ansöka om ett privatlån utan UC är att kreditupplysningen inte syns hos UC. Andra aktörer som utför kreditupplsyningar är bland annat Creditsafe och Bisnode.

Read More

Privatlån med direkt utbetalning

Ett privatlån kan idag betalas ut direkt in på ditt kontot. För tillfället är det få aktörer som erbjuder denna tjänst men vi tror att på sikt kommer detta att bli allt vanligare. En anledning till att det tar en längre tid för privatlånet att utbetalas är på grund av gamla system som gör processen långsammare.

Read More

Vad är ett privatlån - Sammanfatting

Vad ett privatlån alltså är – är ett privat lån för privat bruk. Du kan låna en relativt stor summa pengar (upp till 600 000 kr) som du sedan kan göra vad du vill med. Privatlånet är ett lån utan säkerhet vilket betyder att du inte behöver ställa något objekt i pant som säkerhet. Du behöver inte heller redogöra för banken vad du ska göra med pengarna om du vill inte vill det. Vad du gör med privatlånet är som sagt upp till dig, men förslagsvis bör pengarna gå till någon form av investering. En investering som då kan generera mer pengar till dig i slutändan som exempelvis en renovering av badrum eller liknande.

Är du intresserad av ett privatlån kan du hitta det bästa privatlånet.